Logowanie
Nie masz u nas konta?
Zarejestruj się!
Korzystaj ze wszystkich przywilejów
Aktywacja konta
Przypomnij hasło
  lub
Rejestracja
* dane wymagane
Co zyskujesz?
Dostęp do historii zamówień
Darmowy transport zakupów
powyżej 250zł
Skrócenie procedury zamówienia dzięki wyeliminowaniu konieczności wypełniania formularzy danych
Śledzenie statusu zamówień
Nie masz zainstalowanego flash
player-a, kliknij aby pobrać
Twoje zakupy
brak produktów w koszyku
Łączna cena:
0,00
eCardMaster CardVisaPayPal
Klipy
Leniwiec
Moje Miasto
Klip promujący album "RAJ"
Gaba Kulka
Jeszcze
Akurat
Miłość
ØRGANEK
O, matko!
Helloween
My God-Given Right
Cradle Of Filth
Right Wing Of The...
Korpiklaani
Pilli On Pajusta...
Behemoth
Messe Noire
Thy Disease
Global Technocratic...
Agnostic Front
'The American Dream...
GRZEGORZ TURNAU

Grzegorz Turnau jest poetą, kompozytorem, pianistą i aranżerem. Uważany jest za kontynuatora tradycji krakowskiej piosenki literackiej, którą rozpoczęli Jan Kanty Pawluśkiewicz i Marek Grechuta. Jako dziecko pobierał lekcje gry na fortepianie w szkole muzycznej, ale jego postrzeganie muzyki zmieniło się, gdy mając 13 lat wyjechał z rodziną na rok do Anglii. Zafascynowany Johnem Lennonem odkrył na nowo muzykę popularną i zaczął grać dla przyjemności.

Pierwsze sukcesy Grzegorza Turnaua to rok 1984, kiedy zwyciężył w przeglądzie "Śpiewać każdy może" w kategorii piosenki literackiej oraz wygrał XX Festiwal Piosenki Studenckiej. Jako laureat festiwalu otrzymał zaproszenie od Piotra Skrzyneckiego na występy do Piwnicy Pod Baranami. W "Piwnicy" Pod Baranami poznał poetę Michała Zabłockiego, z którym współpraca zaowocowała piosenkami, które na długo stały się trzonem repertuaru Grzegorza Turnaua.

W 1991 roku ukazała się pierwsza płyta Turnaua zatutuowana "Naprawdę nie dzieje się nic", a swą popularność zawdzięczała przede wszystkim tytułowemu utworowi. Dwa lata później wydany został drugi album - "Pod światło". Na krążku tym znalazła się niezwykle popularna do dziś piosenka "Cichosza". Utwór ten w 1993 roku zwyciężył w plebiscycie Muzyczna Jedynka. "To tu, to tam", trzeci album Turnaua, ukazał się w roku 1995, a jego nakład przekroczył 200 tysięcy egzemplarzy. Płytę i samego wokalistę wyróżniono nagrodą Fryderyka. Z tego krążka pochodzą kolejne wielkie przeboje - "Miedzy ciszą a ciszą" i "Bracka".

W Piwnicy Pod Baranami Grzegorz Turnau spotkał poetę Michała Zabłockiego. Współpraca tych dwóch młodych twórców zaowocowała piosenkami, które na długo stały się trzonem repertuarowym Grzegorza Turnaua.

Pierwsza płyta "Naprawdę nie dzieje się nic" ukazała się w 1991 roku i popularność zawdzięczała przede wszystkim utworowi tytułowemu. Po dwóch latach świtało dzienne ujrzał drugi album artysty - "Pod światło". Na krążku tym znalazła się niezwykle popularna do dziś piosenka "Cichosza", która w 1993 roku wygrała Muzyczną Jedynkę.

Trzeci studyjny album Grzegorza Turnaua - "To tu, to tam" ukazał się w roku 1995, a jego nakład przekroczył 200 tysięcy egzemplarzy. Sam krążek został wyróżniony nagrodą Fryderyka, podobnie jak wokalista. Na tej płycie znalazły się między innymi przeboje "Miedzy ciszą a ciszą" i "Bracka".

W 1997 roku pojawiła się płyta "Tutaj jestem", na który złożyły się utwory z poetyckich programów telewizyjnych. Pomiędzy kolejnymi płytami, powstawały również utwory na potrzeby filmów krótkometrażowych, telewizji i przedstawień teatralnych - między innymi "Zmierzch", "Iwona, księżniczka Burgunda", "Zielona Gęś" oraz "Dwoje na huśtawce" (2000).

W roku 1999 ukazał się piąty album Artysty - "Ultima". Rok 2002 to płyta "Nawet", także nagrodzona Fryderykiem. W 2004 roku ukazała się płyta z utworami Jerzego Wasowskiego zatytułowana "Cafe Sułtan", która również została nagrodzona Fryderykiem.

W roku 2005 ukazała się płyta "11:11" w której gościnnie wzięły udział Anna Maria Jopek i Dorota Miśkiewicz. Po roku pojawił się album "Historia pewnej podróży", w całości poświęcony Markowi Grechucie.

Album „Fabryka klamek” z 2010 roku był pierwszą od pięciu lat płytą z premierowymi utworami. Pierwszym singlem promującym krążek był wykonywany w duecie z Sebastianem Karpielem Bułecką utwór "Na plażach Zanzibaru". Towarzyszył mu teledysk, w którym wystąpili Turnau i Karpiel Bułecka oraz inni artyści, współtworzący album: Jan Kanty Pawluśkiewicz, Dorota Miśkiewicz, Basia Gąsienica Giewont i Leszek Aleksander Moczulski. Utwory z albumu "Fabryka klamek" łączą motywy podróży i przemijania. Album został nagrodzony Fryderykiem w kategorii "Piosenka poetycka".

Jesienią 2011 r. ukazało się pierwsze koncertowe DVD Grzegorza Turnaua. Album zatytuowany "Och! Turnau Och-Teatr" ukazał się również w formie blu-ray, CD oraz płyty winylowej. Znalazły się na nim utwory pochodzące z albumu "Fabryka klamek" oraz wybrane piosenki z poprzednich albumów, wykonane przez Grzegorza Turnaua w towarzystwie muzyków i zaproszonych gości, w warszawskim Och-Teatrze.

Dyskografia
2011
Och! Turnau Och - Teatr 18 V 2011 CD
2011-10-17
Och! Turnau Och-Teatr 18 V 2011 DVD
2011-10-17
Och! Turnau Och-Teatr 18 V 2011 Blu-Ray
2011-10-17
Och! Turnau Och-Teatr 18 V 2011 LP
2011-10-17
Fabryka klamek LP
2011-04-04
2010
Fabryka klamek
2010-11-03
Nowości
PIOTR BUKARTYK-Ja, Wolny Człowiek PRE-ORDER Premiera: 08.12.2017
Ja, Wolny Człowiek PRE-ORDER Premiera: 08.12.2017
CANNIBAL CORPSE-Red Before Black LTD First Ed. 2CD Digipak
Red Before Black LTD First Ed. 2CD Digipak
BJORK-Utopia LTD Digipak PRE-ORDER Premiera 24.11.2017
Utopia LTD Digipak PRE-ORDER Premiera 24.11.2017
 
U2-The Blackout LTD LP [SINGIEL'12] -RECORD STORE DAY BLACK FRIDAY- PRE-ORDER Premiera: 24.11.2017
The Blackout LTD LP [SINGIEL'12] -RECORD STORE DAY BLACK FRIDAY- PRE-ORDER Premiera: 24.11.2017
DESTRUCTION-Thrash Anthems II PRE-ORDER Premiera: 10.11.2017
Thrash Anthems II PRE-ORDER Premiera: 10.11.2017
Polecamy
BABYMETAL-Metal Resistance KAMPANIA CENOWA EAR MUSIC: 30.12.2017 - 30.12.2017
Metal Resistance KAMPANIA CENOWA EAR MUSIC: 30.12.2017 - 30.12.2017
VIRGIN SNATCH-We Serve No One Digipak PROMOCJA
We Serve No One Digipak PROMOCJA
DEEP PURPLE-Now What? KAMPANIA CENOWA EAR MUSIC
Now What? KAMPANIA CENOWA EAR MUSIC
© Mystic Production 2005-2017. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa informatyczna:
Facebook